Vyřeší tahanice polského prezidenta s premiérem kompetenční zákon?

Varšava - Polská vláda předložila parlamentu kompetenční zákon, který by měl určit, kdo Polsko zastupuje například na summitech EU. O tuto funkci se totiž neustále přetahují polský prezident Lech Kaczyński a premiér Donald Tusk. Naposledy se nemohli shodnout, kdo pojede do Prahy. Souboj obou polských politiků se vyostřuje.

Prezident Lech Kaczyński a premiér Donald Tusk prakticky denně svádějí boj o domácí a zahraniční politiku. Svádějí válku o ekonomiku, armádu, školství i zdravotnictví. „Jsou to neustálé konflikty a spory, jednou o židli, podruhé o letadlo a nevím, co ještě a výsledkem je nejednotná politika naší země,“ říká Bronislaw Komorowski, maršálek polského Sejmu.

Kaczyński s Tuskem se naposledy nemohli dohodnout, kdo z nich pojede do Prahy a bude sedět u stolu s americkým prezidentem Barackem Obamou, který sem přiletěl na summit EU-USA. Letěli tedy oba. Politici se přou o jediné fungující vládní letadlo i o to, kdo má mluvit na summitech EU.

Sporem se už zabývá Ústavní soud, s rozhodnutím ale otálí. Tuskova vláda proto parlamentu předložila kompetenční zákon, aby už se jednou pro vždy vědělo, kdo má jezdit na summity unie. Vláda nechce, aby Polsko zastupoval prezident. Ten omezení svých pravomocí odmítá. „Pokud Ústavní soud tak rozhodne, pak to znamená, že ústava u nás neplatí,“ prohlásil Kaczyński.

Polský prezident zatím ve sporu spíš ztrácí. Kaczyńského obliba rekordně klesla. Důvěřuje mu jen 23 procent Poláků. Tusk by teď přitom s přehledem vyhrál volby. K tomu ještě na prezidenta zaútočil vládní poslanec Janusz Palikot, který Kaczyńského obviňuje z alkoholismu. „Lech Kaczyński by měl rezignovat a začít se léčit,“ vyzýval Palikot.

Patrně žádný zákon konflikty mezi premiérem a prezidentem nevyřeší, budou spíše sílit a vyvrcholí před prezidentskými volbami v příštím roce.

Vydáno pod