Obama možná připustí tresty za tvrdé výslechy

Washington - Americký prezident Barack Obama vůbec poprvé připustil, že v Americe možná padnou tresty za tvrdé výslechy lidí, kteří byli podezřelí z terorismu. Američané používali při výsleších kontroverzní praktiky, mezi které patří třeba waterboarding neboli simulované topení. Podle komentátorů to bude znamenat další zhoršení vztahů Obamy se CIA.

Barack Obama náhle změnil názor, ještě minulý týden nechtěl stíhat spolupracovníky svého předchůdce George Bushe kvůli kontroverzním výslechům. Teď ale americký prezident řekl, že by mohl podpořit vyšetřování členů bývalé administrativy, kteří tvrdé metody navrhli.

Diskusi kolem kontroverzních výslechů odstartovalo odtajnění 4 dokumentů CIA - přísně tajných za éry George Bushe. Minulý čtvrtek se veřejnost dozvěděla podrobnosti o tvrdých metodách vyšetřování, označovaných za mučení. Jasný postoj vůči těm, kteří kruté metody při výsleších navrhli, ale z Bílého domu nezazněl.

„Prezident se obává, že by se případ tak zpolitizoval, že bychom nebyli schopni fungovat efektivně, a omezilo by to naši schopnost provádět zásadní operace týkající se národní bezpečnosti,“ vysvětluje mluvčí Bílého domu Robert Gibbs. „Nechceme v žádném případě kriminalizovat rozpory mezi bývalou a nastupující vládou,“ okomentoval to ministr spravedlnosti Eric Holder.

Waterboarding
Zdroj: ČT24