Popírač holokaustu odsouzen v Rakousku k 5 letům

Vídeň - V Rakousku dnes padl rozsudek nad osmašedesátiletým Gerdem Honsikem, kterého soudy už v minulosti odsoudily za popírání holocaustu a existence plynových komor. Za schvalování propagaci a šíření nacismu byl dnes odsouzen na pět let. Porota sedmašedesátiletého Rakušana shledala vinným ve všech 21 bodech obžaloby. Honsik se proti rozsudku odvolal.

Honsik byl již v roce 1992 kvůli zveřejnění pronacistických publikací a své knihy s názvem Freispruch für Hitler? (Osvobozující rozsudek pro Hitlera?) odsouzen k osmnáctiměsíčnímu vězení. Po vynesení verdiktu ale uprchl do Španělska, kde žil nerušeně patnáct let a kde podle mínění státního zástupce upevnil svou pověst „vůdčího publicisty pravicové scény“. Pokračoval také ve vydávání časopisu Halt, ve kterém dále šířil nacistické myšlenky, než byl v srpnu 2007 u Malagy zatčen a vydán do Rakouska.

Vedle pěti let odnětí svobody byl dnes Honsik odsouzen i k náhradě škody. Soud také rozhodl o zabavení výtisků časopisu Halt. Rozsudek zatím není pravomocný, protože se proti němu vedle Honsika, který také podal zmateční stížnost, odvolal i státní zástupce.

Je to jeden z nejsledovanějších procesů poslední doby. Honsik je nejznámějším rakouským popíračem holocaustu a známou osobností na zdejší krajně pravicové scéně. Neonacistická uskupení vyjadřují Honsikovi podporu. Na internetu je dokonce možné podepisovat petice na jeho propuštění. Židovské organizace naproti tomu dlouhodobě kritizují Rakousko a jeho postoj k souzení spíš nacistických zločinců než popíračů holocaustu.

Počet soudů s popírači holocaustu narůstá. Je to věc, která se dotýká základů demokratické společnosti. Vyjadřování popíračů je stále sofistikovanější. Od 70. let se snaží svoje názory formulovat jako příspěvky do diskuze. Kromě toho píší i vědecké traktáty s poznámkami pod čarou, a i díky tomu mají stále větší vliv.