Srílanská armáda útočí na povstalce navzdory výzvě k příměří

Kolombo - Srílanská armáda oznámila, že v boji s tamilskými separatisty na severovýchodě ostrova už nebude používat těžké zbraně. Obává se totiž o osud asi 50 000 civilistů, kteří jsou v obklíčené zóně. Tamilové nabídli v neděli příměří, armáda ale požaduje, aby se vzdali. Za samostatnost bojují od roku 1983, za tu dobu už zemřelo nejméně 70 tisíc lidí.

„Vláda Srí Lanky rozhodla, že bojové operace dospěly k závěru. Naše bezpečnostní síly dostaly instrukce, aby ukončily používání zbraní těžkého kalibru, bojových letounů a vzdušných zbraní, které by mohly způsobit civilní oběti,“ uvedl prezidentský úřad v prohlášení, které vydal jen několik hodin poté, co světové tiskové agentury informovaly, že srílanská armáda zaútočila těžkými zbraněmi na povstalci ovládanou vesnici Mullivaikal na severu ostrova.

Srílanská vláda v neděli odmítla výzvu LTTE k příměří, coby pokus separatistů uniknout jisté zkáze. Vesnice Mullivaikal přitom leží v „nebojové zóně“, kterou vláda vyznačila uvnitř povstalci ovládaného území jako útočiště pro civilisty. Útok na vesnici v oblasti, kde žijí tisíce civilistů, přišel v době, kdy Srí Lanka čelí rostoucímu diplomatickému tlaku, aby vyhlásila příměří a umožnila tak tisícům civilistů uvězněným v zóně bojů odejít do bezpečí.

Humanitární činitel OSN John Holmes se dnes sešel se srílanským ministrem zahraničí a vyjádřil znepokojení nad osudem 50 000 civilistů v oblasti bojů. Poté odletěl do vesnice jižně od bojové oblasti, aby se podíval na tábory pro uprchlíky, které jsou čím dál tím více přeplněné.