Jemenský tanker osvobozen, v Somálsku odsouzeni piráti

Saná - Jemenským bezpečnostním silám se dnes podařilo osvobodit ropný tanker, který unesli somálští piráti. Při zásahu zabili vojáci tři piráty, jedenáct jich zatkli. Soud v Somalilandu, samozvaném státu v Somálsku, dnes vynesl verdikt v procesu s devíti piráty, všichni dostali tresty ve výši 15 až 20 let vězení.

Jemenský ropný tanker Kana unesli piráti včera, jemenské jednotky dnes na unesené plavidlo zaútočily a ozbrojence přemohly. Tanker nyní míří do přístavu Aden. Podle agentury AP je to poprvé, co se jemenskému námořnictvu podařilo osvobodit od pirátů unesenou loď.  

Dnes v oblasti na severu Somálska zvané Somaliland, který v roce 1991 vyhlásil nezávislost, proběhl soud s devíti piráty. Obvinění se před soudem přiznali, že unášeli lodě. „Všech devět pirátů bylo odsouzeno za pirátství. Sedm z nich dostalo patnáctiletý trest a dva byli odsouzeni k dvacetiletému vězení,“ prohlásil policejní zástupce Somalilandu.

Devět pirátů se podařilo zatknout 18. dubna, když nizozemské jednotky NATO zasáhly při útoku na řecký tanker Handytankers Magic. I když Nizozemci museli piráty propustit, protože podle nizozemských zákonů útočníci nemohli být souzeni, dostali se nakonec muži do rukou somalilandských úřadů, které jim nyní jejich pirátství spočítaly.