Švédský ministr měl vyjednat mír na Srí Lance, nedostal ale vízum

Stockholm - Srí Lanka nepovolí vstup na své území švédskému ministru zahraničí Carlu Bildtovi. Důvod zatím úřady neuvedly. Stockholm na oplátku odvolává svého velvyslance z Kolomba. Bildt měl spolu s šéfy britské a francouzské diplomacie působit jako člen vyjednávacího týmu Evropské unie. Politici chtějí vládu přesvědčit, aby na severozápadě země uzavřela příměří s tamilskými separatisty. Obávají se totiž o osud asi 50 tisíc civilistů v bojové zóně.

Bildt jako představitel budoucí předsednické země spolu s ministry zahraničí Francie Bernardem Kouchnerem a Británie Davidem Milibandem měl na Srí Lanku odletět ve středu, aby zde zprostředkovali dohodu o zastavení bojů mezi armádou a povstalci na severu země. Bildt ale nedostal povolení vstupu do země. Proč, to ale nemá švédský ministr tušení.

Švédsko chce na oplátku ještě dnes odvolat ze Srí Lanky svého velvyslance. Britský a francouzský ministr zahraničí pojedou na Srí Lanku bez Bildta, aby zde vyřešili tíživou situaci několika tisíc civilistů, kteří uvízli v bojové zóně na severu země.

OSN do země už poslala svého předního humanitárního pracovníka, aby se jim pokusil zajistit ochranu. Ministři zahraničí zemí EU v pondělí vyzvali k zastavení palby.