Usáma bin Ládin by mohl být po smrti

Islámábád - Usáma bin Ládin už možná nežije. Připustil to pákistánský prezident Asíf Alí Zardárí. Podle něj nemají americké ani pákistánské tajné služby o nejhledanějším teroristovi světa žádné zprávy. "Domnívají se, že už neexistuje, ale jisté to není. Potvrdit to nemůžeme," řekl dnes novinářům Zardárí. Pokud bin Ládin žije, bylo mu 10. března 52 let, připomíná agentura Reuters. Spojené státy přitom Pákistánu vyčítají malou razanci při pátrání po šéfovi sítě al-Káida.

Televize Al-Džazíra odvysílala ještě v březnu zvukové nahrávky, v nichž bin Ládin obvinil arabské vůdce, že se spikli se Západem proti muslimům, a vyzval somálské povstalce ke svržení prezidenta šajcha Sharifa Sheikha Ahmeda. Bin Ládin v poselství prohlásil izraelskou ofenzivu v Gaze za holocaust a označil arabské země za kolaboranty Izraele, protože neudělaly dost pro zastavení tamních bojů. Žádný ze států ale konkrétně nejmenoval. Al-Džazíra tehdy neuvedla, jak se ke zvukové nahrávce dostala.

CIA už loni v listopadu oznámila, že Usáma je izolovaný od al-Káidy a jako její vůdce nemá s každodenními operacemi této teroristické skupiny mnoho do činění. Pravděpodobně se skrývá na kmenovém území na severozápadě Pákistánu a vynakládá velké úsilí na zajištění vlastního bezpečí a přežití.

Americký prezident Barack Obama koncem března představil novou strategii pro Afghánistán a Pákistán, která mimo jiné klade důraz na zničení takzvaných bezpečných útočišť v Afghánistánu a v Pákistánu, kde bin Ládin a další vedoucí představitelé al-Káidy osnují nové útoky na Spojené státy.

Usáma bin Ládin
Zdroj: ČT24