Evropa se bojí mexické chřipky

Praha - První případ potvrzené mexické chřipky hlásí podle nejčerstvějších zpráv Německo, konkrétně Bavorsko. Podle hlavního hygienika Michaela Víta to ale neznamená razantní změnu opatření v Česku. Mexiko hlásí 159 mrtvých, pouze u sedmi z nich se ale podle nových testů potvrdilo, že šlo skutečně o mexickou chřipku. A šíření nemoci už má i ekonomické důsledky. Mexiko přichází podle odhadů každý den skoro o 60 milionů dolarů.

V samotném Německu nyní existuje podezření na nákazu mexickou chřipkou u dalších tří pacientů v západoněmecké spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko a u jednoho v Hamburku. Počet zemí, které hlásí nakažené, se pozvolna rozrůstá. Podle Světové zdravotnické organizace už nejde šíření zastavit, kromě ohniska nákazy Mexika, kde zemřelo zřejmě až 159 lidí, se ale chřipka nově objevuje v jednotlivých případech, jak se turisté vracejí z Mexika. Včera tak k Mexiku, Spojeným státům Kanadě, Španělsku a Velké Británii přibyl Izrael a Nový Zéland.

„Zdá se, že ten virus je vysoce infekční, mohl by se přesunout na jižní polokouli a nám by dal čas se připravit.“

infekcionista Ladislav Machala

Česko zvedlo nebezpečí pandemie ze třetího stupně na čtvrtý ze šesti možných. A to přesto, že se podezření u třech lidí, kteří se vrátili z Mexika, nepotvrdilo. Potenciální nebezpečí ale číhá v těch, co na Ruzyň přiletí z Mexika v sobotu. „Speciální opatření zaměřené na navrátilce nechystáme, ale jsme domluveni, že dostanou instrukce,“ prohlásil hlavní hygienik ČR Michael Vít.

Dramatická zřejmě není situace ani v samotném Mexiku, přestože jsou uzavřeny místa s velkou koncentrací lidí. Děti mají prázdniny až do 6. května. Podle dnešní Mladé fronty Dnes mohou být Češi klidnější než třeba právě Hispánci - mají totiž jinou genetickou imunitu. I to je důvodem, proč mimo Mexiko zatím nikdo nezemřel.

Mexická chřipka 29. dubna
Zdroj: ČT24