Chorvatští studenti pokračují v protestech proti zavedení školného

Praha - Chorvatské vysoké školy zažívají rebelii studentů, kteří se vzbouřili proti placení školného. Žáci vysokých škol blokují fakulty v několika městech, výuka stojí už třetí týden. Děkanáty přitom upínaly naděje k pondělnímu ránu, nakonec se však po 14 dnech neklidu potvrdily jejich obavy a bojkot výuky pokračuje. Studenti vyšli do ulic také ve Splitu, právnická fakulta jim však zavřela dveře.

„Tady blokáda končí, většina chce obnovit výuku, musí se respektovat demokratická většina,“ uvedl děkan právnické fakulty ve Splitu Boris Bulkijas. „Nebojíme se žádného nátlaku, ani hrozeb. Budeme pokračovat, dokud naše požadavky nesplní,“ oponovala ale splitská studentka.

Posluchárny osiřely i v Osijeku a Rijece. V Záhřebu navíc vysokoškoláci zveřejnili otevřený dopis vládě, ve kterém chtějí zákon o státní úhradě školného vysokých škol na příští akademický rok. „Návrh musí schválit vědecké a akademické instituce. Trváme na splnění požadavků,“ uvedla mluvčí Nezávislé studentské iniciativy.

Další mluvčí iniciativy dodal, že plénum každý den hlasuje o blokádě na příští den, pro případ, že by přišlo něco nového z ministerstva: „Dnes nové informace nemáme, blokáda tak pokračuje.“

Studenti odmítli kompromisní návrh systému stipendií, stejně jako současný model vyhodnocování specifických potřeb jednotlivých fakult. Model podle rebelů znevýhodňuje ty ústavy, kde je součástí výuky praktická část. Tvrdí, že je uspokojí jedině přístup ke vzdělání pro všechny zadarmo a bez rozdílů.