Záplavy v Brazílii poškodily stovky měst

Brazílie - Sesuvy půdy a rozsáhlé záplavy připravily o život na severu Brazílie nejméně 19 lidí. V oblasti vydatně pršelo několik týdnů. Voda odřízla od pomoci tisíce lidí. Další desetitisíce přišly o střechu nad hlavou a jsou v nouzových tábořištích. Severní a severovýchodní Brazílie obvykle řeší úplně opačné problémy - se suchem. Teď osm států trápí rozsáhlé záplavy. Přes 180 tisíc lidí už přišlo o své domovy.

Voda zaplavila silnice, odnesla všechno, co jí stálo v cestě. Začít znovu bude pro tamější obyvatele velmi těžké. Guvernéři postižených států už požádali o pomoc armádu. Úřady odhadují, že severovýchod země v posledních týdnech zasáhly nejhorší deště od roku 1985. „Je to neuvěřitelné. Nic podobného jsem v životě nezažila,“ řekla jedna z postižených.

Povodně vážně poškodily téměř 2 stovky vesnic a měst. Úřady v zasažených oblastech distribuují zásoby jídla, vody a nejnutnějších potřeb. Řada hlavních silnic je ale pod vodou a doprava zásob lidem odříznutým povodněmi je komplikovaná. Lepší vyhlídky nedávají ani meteorologové - předpovídají, že na severovýchodě Brazílie bude pršet ještě 14 dní.