Opilý ukrajinský ministr řádil na německém letišti

Frankfurt nad Mohanem (Německo)/Kyjev - Ukrajinský ministr vnitra Jurij Lucenko v opilosti napadl personál letiště ve Frankfurtu nad Mohanem. Lucenka rozzlobilo, že ho letištní personál nechtěl pustit v podroušeném stavu na palubu letadla. Incident ukončila až přivolaná policie, která zadržela ministra i jeho syna. Informaci přinesl německý deník Bild. Incident, který se měl odehrát v pondělí odpoledne, Kyjev popřel.

Čtyřiačtyřicetiletý ukrajinský politik a jeho devatenáctiletý syn Oleksandr, kteří chtěli za každou cenu pokračovat v letu do Jižní Koreje, podle listu chrlili na adresu pracovníků letiště hrubé urážky a nadávky. Na policisty, kteří přišli situaci uklidnit, prý dokonce házeli mobilní telefony. Ostraha proto zavolala posily, pomocí nichž rozvášněné Ukrajince zpacifikovala. Předtím ještě stačili zranit čtyři policisty. Tvrdý odpor kladl podle deníku hlavně Lucenko junior, kterého muži zákona odvedli v poutech.

Na letištní policejní stanici mladíkovi naměřili tři promile alkoholu v krvi, píše Bild. Jeho otec se zkoušce podrobit nemusel, neboť se prokázal diplomatickým pasem. Odmítal prý také vstoupit do zadržovací cely a žádal, aby se mu přišel omluvit zástupce německé vlády.

Roztržku podle Bildu vyřešil až v noci hesenský policejní viceprezident Günter Hefner, který se s prominentním výtržníkem dohodl, že na něj německé úřady nepodají oznámení a o případu nebude sepsán žádný zápis. Asi hodinu po půlnoci ministr se synem opustili policejní celu a v úterý večer odletěli do Soulu.

Mluvčí Lucenkova ministerstva to dnes v Kyjevě popřel. „Nebyla žádná pouta ani konflikt kvůli opilosti,“ řekl DPA. Ministr a jeho delegace se podle něj po příletu na letiště zdrželi v transitní zóně při vyplňování dokumentů, a proto nestihli navazující let do Soulu. Jednání s korejskou stranou mimo jiné o přípravách fotbalového mistrovství Evropy, které v roce 2012 hostí Ukrajina spolu s Polskem, musela být kvůli tomu přesunuta, doplnil mluvčí.

Vydáno pod