Ukrajinský ministr odstoupil, řádil opilý na německém letišti

Kyjev - Opilecké výtržnosti na německém letišti zřejmě stály ukrajinského ministra vnitra Jurije Lucenka funkci. Ten dnes podal demisi, a to jen několik dnů poté, co ho v Německu kvůli incidentu zadrželi policisté. Lucenko udal jako důvod svého odchodu mocenské třenice na Ukrajině, které prý vedly k nafouknutí celého skandálu.

Lucenko se 4. května chystal odletět z Frankfurtu nad Mohanem. Cestoval spolu se synem, oba byli podle médií posilněni alkoholem. Proto je nechtěl personál pustit na palubu letadla, což se politikovi nelíbilo. I se synem zaměstnance napadli. Situaci uklidnila až policie, která na místě Lucenka i jeho potomka zadržela, odvezla je a nechala je vystřízlivět v policejní cele. 

„Stal jsem se obětí banální situace nafouknuté do politického skandálu, a to kvůli vnitřním mocenským třenicím na Ukrajině,“ tvrdí ale o celém incidentu Lucenko. I přesto ale předal ukrajinské premiérce Juliji Tymošenkové i parlamentu písemnou žádost o uvolnění z funkce ministra vnitra s prosbou, aby ji poslanci vyřešili bez jeho přítomnosti. 

Lucenko není přitom žádný svatoušek. Už v roce 2006 ho na Ukrajině odsoudili za korupci, dostal ovšem tehdy jen směšnou pokutu v přepočtu 1 500 korun. O dva roky později se zase popral s kyjevským starostou. 

Lucenko i přesto patřil k oporám nynějších vládnoucích sil na Ukrajině. V roce 2004 pomáhal organizovat masové protesty proti údajnému zfalšování výsledků prezidentských voleb. Pro demonstrace se vžilo označení oranžová revoluce a vynesly k moci prozápadního prezidentského kandidáta Juščenka i nynější premiérku Tymošenkovou.