V Bosně zatkli Chorvata odsouzeného za válečné zločiny

Sarajevo - Bosenské úřady vydají do Chorvatska poslance Branimira Glavaše, odsouzeného za válečné zločiny z 90. let. Chorvatský soud mu minulý týden udělil desetiletý trest, a tak 52letý Glavaš uprchl do Bosny a Hercegoviny, kde má také občanství. Obě země mají v červnu uzavřít smlouvu o vydávání hledaných lidí. Dvojí občanství doposud zneužívají členové podsvětí či podezřelí z válečných zločinů k útěkům před spravedlností. Glavaš o sobě prohlašuje, že je nevinný a že proces v Chorvatsku byl „politicky motivovaný a vykonstruovaný“.

„Soud dospěl k závěru, že Glavaš sice bosenské občanství získal v souladu s právem, ale usiloval o jeho udělení s jasným cílem vyhnout se vyšetřování a případnému odsouzení za válečné zločiny,“ uvedl bosenský soud v prohlášení. Bývalý generálmajor nyní bude držen po 40 dnů ve vazbě, než budou připraveny všechny dokumenty k jeho vydání. Jeho právní zástupce řekl, že se proti tomuto rozhodnutí odvolá.

Bosenská policie Glavaše zatkla ve středu. Je to první vysoce postavený chorvatský činitel, který byl odsouzen za válečné zločiny, jež provázely rozpad Jugoslávie začátkem 90. let. Minulý týden jej poslal záhřebský soud na deset let do vězení za podíl na vraždě, mučení a věznění Srbů ve východochorvatském městě Osijek, jehož obranu během srbsko-chorvatského konfliktu na počátku 90. let vedl. Vynesení rozsudku se nezúčastnil a ještě téhož dne uprchl do Bosny.

Branimir Glavaš
Zdroj: ČT24
Vydáno pod