Masážní křeslo a domácí kino zlomily vaz členovi britské vlády

Londýn - Výkon funkce dnes náměstkovi britského ministra spravedlnosti Shaliku Malikovi pozastavil premiér Gordon Brown. Jde o důsledek skandálu s proplácením účtů poslanců a ministrů, které v posledních dnech hýbou Británií. Je to poprvé, co byl kvůli této aféře suspendován člen vlády.

Malik čelí podezření z přílišného proplácení svých osobních nákladů. Podle deníku Daily Telegraph si nechal za tři roky proplatit 66 827 liber (přes dva miliony korun) za vedlejší rezidenci v Londýně, přičemž za svou hlavní rezidenci nedaleko metropole platil jen 100 liber týdně, což je méně než tržní nájem. Nechal si údajně také proplatit 730 liber (přes 22 tisíc korun) za masážní křeslo a 1000 liber za nákup domácího kina.

Státní tajemník se brání tím, že všechny jeho náklady byly oprávněné a že vždy dodržoval platné předpisy. Také slíbil, že peníze na nákup domácího kina věnuje na dobročinnost. Brown nechal tvrzení listu Daily Telegraph prověřit.

Skandál kolem přílišných výdajů postihl celou britskou politickou scénu. Brown již jako vůdce Labouristické strany pozastavil členství ve straně poslanci a bývalému ministrovi zemědělství Elliotu Morleyovi. Krátce předtím poslanec opoziční Konzervativní strany Andrew MacKay z podobných důvodů odstoupil z funkce poradce předsedy své strany Davida Camerona.