Taliban vleče Pákistán do občanské války

Islámábád - Boje pákistánské armády a fundamentálního hnutí Taliban o vládu nad severozápadní částí země gradují a Islámábád stojí na pokraji občanské války. Hlavní střety se odehrávají u města Mingora v údolí Svát nedaleko Péšávaru. Ozbrojené konflikty z oblasti ženou do vnitrozemí tisíce civilistů, podle zpráv OSN počet lidí, kteří museli kvůli bojům od začátku nynější vojenské ofenzivy na severozápadě země opustit domovy, dosáhl milionu.

Podle údajů Organizace spojených národů každou hodinu číslo narůstá o další tisíce lidí, z nichž přibližně polovinu tvoří děti. Celkem od srpna loňského roku z kdysi turistické oblasti uteklo už asi 1,5 milionu obyvatel. Pákistánské úřady odhadují, že pomoc v provizorních táborech budou v příštích týdnech a měsících potřebovat až dva miliony civilistů.

Pákistánská vláda nařídila armádě, aby z oblasti vytlačila talibanské bojovníky poté, co se zmocnili okrsků vzdálených sotva 100 kilometrů od hlavního města Islámábádu. Pět tisíc bojovníků se opevnilo ve městě Mingora, silnice zaminovali a budují zákopy. Pákistánská armáda proti nim vyslala trojnásobnou přesilu. Jen za posledních 24 hodin zde zemřelo 47 talibanských ozbrojenců a tři pákistánští vojáci.

Smrt přinesly americké rakety i sebevražedné atentáty talibanců

Oběti hlásí i další města. Devět lidí zahynulo a 25 bylo zraněno po výbuchu sebevražedné nálože v Péšávaru, centru neklidného severozápadu země. Nálož na rušné ulici zasáhla mnoho aut včetně školního autobusu s dětmi, z nichž tři zemřely a další utrpěly zranění. Přitom právě v Péšávaru přebývají v uprchlických táborech desetitisíce lidí právě z údolí Svát.

Pravděpodobně americké rakety vypálené z bezpilotního letounu dnes zabily 12 lidí a další desítky zranily v oblasti kmenového území Severní Vazíristán při hranicích s Afghánistánem. Zde má mít svůj hlavní stan šéf pákistánského Talibanu Baitulláh Mahsúd, o němž se předpokládá, že je napojen na al-Káidu. Útok amerických bezpilotních letounů byl již třetí akcí tento měsíc a 40 od začátku loňského roku. Podle pákistánských zdrojů bylo při nich zabito přes 320 lidí.