Mexická chřipka se šíří v Japonsku, uzavírají se zde školy

Tokio - V Japonsku strmě stoupl počet lidí nakažených novou formou chřipky, potvrzených případů je 96. Situaci sleduje světová zdravotnická organizace. Nejvíc nemocných je mezi studenty, úřady proto zastavily výuku na některých školách. Průběh onemocnění ale není kritický. První úmrtí na takzvanou mexickou prasečí chřipku naopak zaznamenal New York. Pátou americkou obětí nového viru se tam stal 55letý učitel. Celosvětově ale počet nových případů klesá.

Japonsko během víkendu několikrát zvýšilo počet osob nakažených mexickou chřipkou. Poslední čísla hovoří o 96 infikovaných lidech. Většina z nich jsou přitom studenti škol v Kóbe a Ósace. Ti se podle všeho nemocí nakazili přímo v Japonsku. Zdejší úřady proto zavřely v oblasti víc než 570 škol a školek. 

Světová zdravotnická organizace (WHO) v sobotu oznámila, že situaci v Japonsku bedlivě sleduje. Pokud by se potvrdilo, že se zde virus šíří skutečně z člověka na člověka, pak by organizace zvážila zvýšení stupně varování před chřipkou. 

První úmrtí na nový druh chřipky zaznamenal o víkendu New York. Podle dnešních agenturních zpráv tu v neděli zemřel učitel, který byl v kritickém stavu před několika dny hospitalizován. Celkem se jedná už o pátou americkou oběť mexické chřipky. 

Celosvětově počet nových případů klesá, Světová zdravotnická organizace (WHO) registruje 8480 nakažených v 39 státech. Počet obětí přesahuje sedm desítek. Nejhůře zasaženy jsou i nadále USA a Mexiko, odkud se epidemie této nemoci rozšířila.

Vydáno pod