Veteráni si připomněli padlé vojáky u Dunkerque

Dunkerque (Francie) - Čeští a českoslovenští veteráni si dnes připomněli spolubojovníky, kteří za druhé světové války padli při osvobozování francouzské pobřežní fronty u Dunkerque. Pietní akt byl uspořádán armádou a velvyslanectvím na hřbitově v belgickém Adinkerke, kde je většina československých vojáků z bojů u Dunkerque pohřbena. Během sedmi měsíců obléhání padlo 189 československých vojáků. V tamním muzeu navíc na statečné vojáky ze střední Evropy náležitě vzpomínají.

V roce 1944 bojují spojenci o přístav na pomezí Francie a Belgie, kde se opevnila německá posádka. Mezi nimi také 6 tisíc vojáků československé obrněné brigády pod velením generála Aloise Lišky. „Fronta byla už daleko, daleko ve Francii, už v Německu, a Němci se ještě drželi tam v Dunkerque. A jelikož Angličani slíbili De Gaullovi, že Dunkerque nebudou bombardovat, tak zůstal,“ uvedl účastník bojů Jan Horal.

Několik desítek našlo poslední odpočinek na belgické půdě, ve vesnicích De Panne a Adinkerke, kde se právě dnes sešli jejich dávní kolegové a kamarádi. „Pro mě je to taková událost, že bych skoro brečel, když přijdu a vidím tady své kamarády,“ dodal další pamětník, bývalý příslušník Československé obrněné brigády Ján Bačík.

Reportáž Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Komunistický režim památku československých vojáků padlých u Dunkerque udržel v mlčení. Ti, kteří se po válce vrátili do vlasti, putovali do vězení či na popraviště. Zato v Dunkerque se k nim místní hrdě hlásí. „Občané tohoto města se velice dobře starají o hroby našich vojáků,“ přisvědčil náčelník Generálního štábu Armády ČR Vlastimil Picek. V místním muzeu patří generálu Liškovi čestné místo a pamětní portrét.