Přestaňte mě stíhat, žádá Karadžić haagský tribunál

Haag - Radovan Karadžić dnes podal u haagského tribunálu návrh, aby soud upustil od jeho stíhání za válečné zločiny. Bývalý bosenskosrbský prezident se znovu odvolává na údajný slib imunity od amerického vyjednávače Richarda Holbrooka. Tribunál ale už v minulosti oznámil, že i kdyby taková dohoda existovala, neposkytovala by Karadžičovi beztrestnost. Právníci bývalého prezidenta nicméně doufají alespoň v důkazní slyšení, které by prý potvrdilo existenci dohody.

Stočtyřicetistránková žádost adresovaná Mezinárodnímu trestnímu tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) podle Karadžičova právníka Petera Robinsona obsahuje prohlášení, články a telegramy americké vlády, které by měly být dostatečné k tomu, aby tribunál kvůli imunitě zastavil proces. Holbrook prý Karadžičovi v roce 1996 navrhl beztrestnost, pokud se stáhne z politického života. Ten ale opakovaně popřel existenci dohody a nazval Karadžičovo tvrzení jako „nic víc než další lež od nejhoršího člověka v Evropě“.

Bývalého bosenskosrbského předáka dopadla srbská policie loni v červenci v Bělehradě po 13 letech na útěku. Karadžić, který stál v době bosenské války v letech 1992-1995 v čele tamních Srbů, čelí 11 obviněním z genocidy, válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Pokud soud uzná jeho vinu, hrozí mu doživotní vězení.

Válku v Bosně, jež si podle posledních odhadů vyžádala na sto tisíc lidských životů, ukončila daytonská mírová dohoda v prosinci 1995. Země se poté vnitřně rozdělila na dva silně autonomní správní celky, muslimsko-chorvatskou Federaci Bosny a Hercegoviny a Republiku srbskou.

Vydáno pod