Prasečí chřipka dorazila už i na Slovensko

Bratislava - Slovensko se dnes stalo další zemí, kde se vyskytla nákaza takzvané prasečí chřipky. Na tiskové konferenci to dnes oznámilo slovenskéministerstvo zdravotnictví. Chřipkovým virem se nakazil sedmatřicetiletý muž, který se vrátil ze Spojených států. Slovensko se tak zařadilo k pěti desítkám zemí, kde se výskyt nové chřipky potvrdil. Po celém světě bylo nakaženo již 13 000 lidí, v pondělí se první případ potvrdil také v ČR.

Muž, který údajně pochází z Bratislavského kraje, přicestoval z USA 22. května. „Dva dny po příletu neměl žádné příznaky, potom kašel,“ řekl novinářům hlavní slovenský hygienik Ivan Rovný. Dnes ráno mu lékaři odebrali vzorky a potvrdili přítomnost viru.

Pacient nakažený virem A(H1N1), jak je nová chřipka označována, leží v bratislavské nemocnici na izolaci. Podle lékařů už příznaky choroby nemá a netrápí ho ani teplota. V nemocnici zůstane ještě asi tři nebo čtyři dny, poté ho lékaři zřejmě propustí. Jeho manželka a dítě jsou údajně bez nákazy.

Telefonát Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Nová chřipka doposud po celém světě nakazila asi 13 000 lidí a o život připravila nejméně 92 nakažených. V Evropě jsou nejvíce zasaženy Velká Británie se 184 případy, Španělsko se 136, Itálie s Francií se 17 nakaženými a Německo se 17 nemocnými. Seznam zemí s potvrzenou nákazou rozšířila v pondělí Česká republika, kde onemocněl pilot.