Izrael odstartoval rozsáhlé vojenské cvičení

Jeruzalém - Izrael pořádá ode dneškana svém území rozsáhlé vojenské cvičení, které simuluje raketový útok, masové letecké bombardování a také přírodní katastrofu. Cvičení, které bude trvat pět dní, má umožnit testovat schopnosti země odpovědět na střelbu raketometů z Libanonu a pásma Gazy a čelit řízeným střelám z Íránu nebo Sýrie, řekl mluvčí ministerstva obrany Šlomo Dror.

V úterý zazní nad Izraelem sirény a všichni obyvatelé se budou muset během tří minut odebrat do krytů civilní obrany. Útoky konvenčními, chemickými nebo bakteriologickými zbraněmi budou totiž mířit na obydlená velká městská centra. Právě na úterý je naplánován bezprostřední letecký nálet.

Dostupnost krytů pro civilní obyvatelstvo je jednou z hlavních priorit cvičení - v minulosti se totiž ukázalo, že jejich síť není dostatečná a že nejsou moderní. V poslední době byly do této oblasti investovány velké finanční prostředky a cvičení má ukázat, zda je to dostatečné.

Izrael se chystá na velké vojenské cvičení (zdroj: ČT24)

Cvičení na všech úrovních

Při cvičení pod názvem Turning point 3 se má také testovat reakce bezpečnostních služeb na zemětřesení a epidemie. Izraelská vláda zase bude simulovat zasedání vlády, během něhož budou ministři muset přijímat rychlá rozhodnutí na připravené scénáře.

Mluvčí ministerstva obrany Šlomo Dror uvedl, že takováto cvičení jsou důležitá: „Druhá libanonská válka ukázala, že vnitřní fronta nebyla dobře připravena a občané se jen těžko přizpůsobovali zvláštní situaci.“

Cvičení se bude konat jen několik dní po čtyřdenních manévrech izraelské armády, která testovala svoje schopnosti bránit se před případnými leteckými útoky vedenými ze Sýrie a Íránu. Manévry byly prvním vojenským cvičením, jež simulovalo útoky vedené z Íránu a ze vzdálenosti více než 1000 kilometrů, zdůraznil mluvčí.