USA a Kuba obnoví rozhovory o migraci

Washington - Spojené státy a Kuba se dohodly, že obnoví přímé rozhovory o migraci Kubánců do USA. Tato jednání se konala naposledy v roce 2003 a přerušila je vláda George Bushe. Podle amerických představitelů poslala kubánská vláda americkému ministerstvu zahraničí nótu, v níž nabídku jednání přijímá. Havana rovněž uvádí, že má zájem i o přímé poštovní spojení, které nefunguje již několik desetiletí. Americká strana to označuje za pozitivní krok ve vzájemných vztazích.

Havana je také ochotná spolupracovat s Washingtonem v boji proti terorismu, pašování drog a v případě živelných pohrom, jako jsou hurikány. Termín a místo, kdy a kde by se zástupci Kuby a USA měli sejít, nebyly zatím stanoveny.

Dohoda o migraci z roku 1995 se snažila zamezit migraci z Kuby do USA. Od jejího uzavření Spojené státy navracejí uprchlíky, které zachytí na moři, zpátky na Kubu. Washington také souhlasil s tím, že ročně bude udělovat víza 20 tisícům Kubánců, aby podpořil legální migraci. Bushova administrativa jednání v lednu 2004 přerušila kvůli tomu, že se Kuba odmítala bavit o takových klíčových záležitostech, jako bylo vydávání povolení vycestovat všem Kubáncům, kteří získali americké vízum.