EU neuznává výsledky voleb v Jižní Osetii

Cchinvali - Evropská unie považuje nedělní parlamentní volby v Jižní Osetii za nelegitimní a neuznává jejich výsledky. Podle českého předsednictví hlasování ohrožuje trvalé urovnání situace v Gruzii. I ta proto proti výsledkům voleb protestuje. Nejvíc hlasů ve volbách získala podle volební komise promoskevská strana předáka tohoto separatistického gruzínského regionu Eduarda Kokojeva. Separatistická Jižní Osetie formálně patří ke Gruzii a Tbilisi volby neuznává. Její samostatnost uznalo jen Rusko a Nikaragua.

V nedělních volbách bojovaly o 34 křesel v parlamentu celkem čtyři strany. Dvě strany, které nejsou loajální s režimem, se k volbám nesměly vůbec registrovat. Nejvíce hlasů získala strana Jednota, která získala podporu 46,4 procent voličů. Druhá skončila s 22,5 procenty hlasů promoskevská Lidová strana. Třetí pak byli komunisté s 22,3 %. Čtvrté straně kandidující ve volbách, Fydybasta, se nepodařilo překonat sedmiprocentní hranici nutnou pro vstup do parlamentu.


Kokojev si vyložil výsledky voleb jako potvrzení nezávislosti Jižní Osetie. Navíc si zřejmě zajistil širokou parlamentní většinu, která by mu pomohla změnit ústavu tak, aby se mohl v roce 2011 ucházet potřetí o prezidentský mandát.

Jiný názor má ale Evropská unie a Gruzie. Unie dnes vydala prohlášení, podle kterého nepokládá volby v Osetii za legitimní a neuznává proto ani jejich výsledky. V prohlášení českého předsednictví se píše, že volby v Osetii jsou překážkou mírového a trvalého řešení situace v Gruzii. EU proto vyjádřila podporu svrchovanosti a územní celistvosti Gruzie v jejích mezinárodně uznávaných hranicích.

Výsledky voleb v Jižní Osetii
Zdroj: ČT24