Havel převzal v Polsku cenu Jana Nowaka-Jezioranského

Vratislav (Polsko) - Bývalý český prezident Václav Havel dnes v jihopolské Vratislavi převzal cenu Jana Nowaka-Jezioranského za příspěvek k obraně lidských práv a za zásluhy v boji za svobodu a demokracii. "Moc si ocenění vážím, protože Polsko nám pomohlo vybojovat svobodu," řekl Havel, který den před oslavami 20. výročí prvních polosvobodných voleb v Polsku ocenil význam polsko-československé spolupráce na pádu komunismu ve střední Evropě. Cenu Jana Nowaka-Jezioranského dostal v minulosti například polský expremiér Tadeusz Mazowiecki nebo americký prezident George Bush starší.

Za pád komunismu v Polsku se označuje 4. červen 1989, kdy se konalo první kolo polosvobodných voleb, v nichž Solidarita obsadila všechna křesla, na něž mohla dosáhnout. Havel je od roku 2001 čestným občanem Vratislavi, kde vznikla Polsko-československá Solidarita. Party mladých lidí se začaly scházet v utajení v horách na československo-polské hranici v 80. letech, tajní kurýři přes Krkonoše a Tatry přenášeli na zádech množství zakázaných knih a tiskopisů.

Na schůzkách vznikalo množství materiálů. Havel také připomněl, že členové hnutí zorganizovali v roce 1989 právě ve Vratislavi podzimní festival československé nezávislé kultury, který je označován za předehru listopadové revoluce v Československu.


Oslavy porážky komunistického režimu začaly dnes ve Varšavě, kde se sešli šéfové parlamentů téměř všech zemí evropské sedmadvacítky. Předseda českého Senátu Přemysl Sobotka řekl, že dění v Polsku bylo velkým impulsem pro Čechy. „Viděli jsme, že existuje cesta ke svobodě,“ zdůraznil Sobotka.

Večer přivítá v jihopolském městě Wieliczka premiér Donald Tusk šéfy vlád Česka, Slovenska a Maďarska. Akce spojené s událostmi roku 1989, na jejichž konci byl pád Berlínské zdi a sametová revoluce v tehdejším Československu, vyvrcholí ve čtvrtek v Krakově a v Gdaňsku.