Berlusconi je prý vyšetřován ohledně používání vládních letadel

Řím - Římská prokuratura nařídila vyšetřit italského premiéra Silvia Berlusconiho pro podezření, že zneužíval své pravomoci při používání vládních letadel. Oznámila to v noci na dnešek italská agentura ANSA. Tento krok ho prý nemůže ohrozit, ale může uškodit jeho straně v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu.

Zahájení vyšetřování je nutným krokem poté, co sdružení na ochranu spotřebitelů Codacons zažalovalo Berlusconiho, že místa ve vládních letadlech neoprávněně poskytoval osobním známostem. Premiér se v Itálii podle zákona těší imunitě vůči soudnímu stíhání a nynější vyšetřování podle zdrojů místní justice rychle skončí.

„Jsem naprosto klidný, protože jsme v této věci dodržovali pravidla. A pokud někdy bylo v těchto letadlech několik cestujících navíc, tak to nic nestálo, jelikož letadlo již bylo používáno pro daný let - je to otázka pragmatismu,“ prohlásil Berlusconi v televizi krátce předtím, než bylo oznámeno zahájení jeho vyšetřování.

Berlusconi se označuje za oběť pomlouvačné kampaně levicových médií. „V posledních týdnech se o mně píšou jen samé lži, které mi mají politicky uškodit před evropskými volbami,“ řekl již dříve v rozhlasovém rozhovoru.

V místních médiích se nedávno objevilo podezření, že Berlusconi nechával vládními letadly vozit své soukromé hosty do své luxusní vily na Sardinii. Úřady zabavily kolem 700 snímků z Berlusconiho sardinské rezidence. Bylo na nich prý vidět i to, jak soukromí hosté italského premiéra vystupují z vládních letadel.

Kromě letounů je na záběrech údajně mimo jiné silvestrovský večírek, nezletilé dívky, ženy „nahoře bez“ či nahý český expremiér Mirek Topolánek (ODS). Topolánek s rodinou navštívil Berlusconiho rezidenci loni v květnu. Spolu s ním tam byl i tehdejší ministr dopravy Aleš Řebíček (ODS).