Na displeje proniká třetí rozměr hlavně kvůli hrám

Tchaj-pej - Na počítačové displeje proniká díky speciálním brýlím trojrozměrný prostor. Na veletrhu Computex v Tchaj-peji představil nová 3D zařízení vedle jiných i výrobce grafických čipů Nvidia. Výrobci sázejí na novou generaci displejů a vyspělých procesorů, která by mohla zvýšit poptávku po dražších strojích. Vývoj se zaměřuje především na lukrativní trh počítačových her, informovala agentura Reuters.

Speciální brýle mění plochý obraz v trojrozměrné objekty podobně jako ve specializovaných kinosálech. „Když se díváte na 3D filmy, na 3D hry, máte pocit, že jste uvnitř počítače a zážitek je to velmi dramatický,“ řekl generální ředitel Nvidie Huang Jen-hsun. Ukázky trojrozměrných videoher ve stánku Nvidie byly jedním z lákadel letošního ročníku veletrhu. Systém Nvidie GeForce 3D Vision System přináší stereoskopický dojem prostřednictvím brýlí, které jsou v bezdrátovém spojení s počítačem.

Acer, nejznámější tchajwanská značka, nechal na veletrhu hrát diváky trojrozměrné hry ve svých laptopech. A výrobce čipů do vyspělých mobilů Qualcomm oznámil, že nová verze jeho čipu podporuje trojrozměrnou grafiku v telefonech. Do vývoje se v Asii pustili i velcí výrobci displejů včetně Samsungu, Panasoniku či tchajwanské Chi Mei.

Americký čipový gigant Intel minulý měsíc uvedl, že během pěti let vybuduje v Evropě centrum vývoje počítačové vizualizace, které se na třetí rozměr zaměří. Investice dosáhne 12 milionů dolarů.

Po nadšencích do videoher, kteří jsou za nové počítače schopni utrácet horentní sumy, by se trojrozměrný obraz mohl rozšířit na filmy na DVD. Na řadu přijde i výzkum ve vědě a medicíně, říkají propagátoři těchto technologií.