Odpůrce Lisabonu Ganley uznal porážku v eurovolbách

Dublin/Londýn - Odpůrce Lisabonské smlouvy Declan Ganley dnes večer musel uznat porážku v evropských volbách, v nichž nezískal křeslo v Evropském parlamentu. Ganley z hnutí Libertas tentokrát s protilisabonskou kartou nezabodoval. Podle irských médií také Ganley potvrdil, že nepovede kampaň proti Lisabonské smlouvě před druhým irským referendem o dokumentu reformujícím Evropskou unii.

Ještě večer si dělal Ganley naděje, že možná nakonec mandát v Evropském parlamentu získá. Ve volebním okrsku, kde byli voleni tři eurposlanci, skončil čtvrtý. Nechal proto raději výsledky hlasování přepočítat. Ganley si již v neděli večer stěžoval, že hlasy mohly být omylem přiřazeny jeho soupeřům.   Nakonec ale po přepočítání výsledků on sám o 3000 hlasů přišel. Oficiální konečné výsledky na severozápadě Irska budou známy dnes pozdě večer nebo v úterý časně ráno. Svou porážku ale Ganley uznal už dnes.

Podle irských médií navíc potvrdil, že odejde z politiky a nepovede kampaň proti Lisabonské smlouvě. Poté, co se loni v klíčovém referendu v Irsku o ratifikaci Lisabonské smlouvy zasloužil Ganley svou kampaní NE z velké části o odmítnutí reformní unijní smlouvy, si tentokrát v evropských volbách Iry získat nedokázal.

V Irsku si v eurovolbách pohoršila také vládní Fianna Fáil, kterou Irové kritizují za způsob řešení ekonomické krize. Vládní strana utrpěla těžkou porážku v místních volbách, které se konaly současně s evropskými, a prohrála ve dvou doplňovacích volbách do irského parlamentu. V eurovolbách ji volilo 24 procent voličů, tedy o pět procent méně než před pěti lety. Nejúspěšnější stranou se stala opoziční Fine Gael.