Vzácný páchník hnědý se stěhuje

Chrast u Chrudimi - Kriticky ohroženého páchníka hnědého a jeho larvy se dnes snažili přenést do bezpečí entomologové v Chrasti u Chrudimi. Na místech, kde se brouci hojně vyskytují, město plánuje novou výsadbu, což by mohlo vzácného živočicha ohrozit. Vidět páchníka hnědého se jen tak někomu nepodaří. Tento celoevropsky chráněný brouk žije v dutinách stromů a ven vylézá pouze výjimečně a převážně v noci.

„Jak už jeho název napovídá, brouk vydává nepříjemný zápach, kterým se brání proti predátorům. Tento sekret zapáchá jako staré hadry,“ uvedl entomolog Tomáš Kopecký.

Stará lipová alej v Chrasti u Chrudimi je jedním z mála míst, kde páchník žije v poměrně hojném počtu. Ovšem loňská vichřice řadu stromů poničila a město se je rozhodlo nahradit novou výsadbou. Plánovaná likvidace pařezů by ale znamenala i likvidaci páchníků. Entomologové se proto rozhodli brouky včetně larev přestěhovat. „Je to unikátní projekt, protože zatím nevíme, že by se v České republice tento brouk takhle zachraňoval,“ upozornil Kopecký.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

„Cílem je zachránit lipovou alej, aby mohla dále plnit svou estetickou funkci, a zároveň umožnit vzácnému druhu páchníka, aby dále mohl vesele žít v našem prostředí,“ řekl Martin Šíma z Městského úřadu v Chrasti. Entomologové přemístí stovky larev a několik dospělých jedinců nedaleko, do dutin zbylých stromů chrastecké aleje.