KLDR je krok od hladomoru

Peking - Severní Koreji hrozí hladomor, varuje Světový program pro výživu (WFP). Kvůli omezením ze strany komunistického režimu a nižším příspěvkům dárcovských zemí dosáhne potravinová pomoc WFP jen asi ke dvěma milionům lidí z třiadvacetimilionové populace KLDR. Plánována přitom byla pro 6,2 milionu lidí. Uvedla to dnes agentura DPA.

Obyvatelé KLDR jsou prý ve velice špatné situaci, v nejhůře postižených oblastech prý musejí lidé hledat potravu v přírodě, uvádí zástupce WFP pro Severní Koreu Torben Due. Chronická podvýživa v uplynulých 15 až 20 letech zhoršuje zdravotní stav řady Severokorejců.

Zahraniční státy nejsou nyní kvůli severokorejskému jadernému a zbrojnímu programu ochotny na potravinovou pomoc zemi přispívat takovými částkami jako v minulosti. I kvůli tomu musel WFP omezit svou činnost na 57 ze 131 okresů KLDR. Přes svou závislost na zahraniční potravinové pomoci navíc KLDR činnost humanitárním organizacím nikterak neulehčuje. Zakazuje například působit v zemi lidem, kteří mluví korejsky.

V devadesátých letech zažila KLDR hladomor, při kterém zemřely stovky tisíc lidí.