Praha si připomíná odkaz velkého vědce. Otevírá se Keplerovo muzeum

Praha - Johannes Kepler byl muž, jehož výpočty umožnily cesty do vesmíru. Před čtyřmi sty lety vydal tento astronom stěžejní dílo o nebeské mechanice Astronomia Nova. Jeho v Praze zveřejněné zákony znamenaly průlom ve zkoumání pohybu planet. O odkazu vědce se nyní mluví na konferenci Keplerův odkaz v kosmickém věku. Koná se při příležitosti Mezinárodního roku astronomie, který vyhlásily UNESCO a OSN. Vědci dnes otevírají poblíž Karlova mostu v domě, ve kterém Johannes Kepler žil, muzeum.

Podle zákonů, které popsal, se pohybují nejenom planety, ale také družice, orbitální stanice nebo raketoplány. „Keplerovy zákony, to je taková bible astronomie. To se učí na vysoké škole hned v prvním semestru,“ upozornil astrofyzik Jiří Grygar.

Sám vědec nemohl tušit, jak moc jeho dílo změní budoucnost. Byl to především matematik, ale zkoumal třeba sněhové vločky nebo stavěl čerpadla a vodní pumpy. „Byl vlastně průkopníkem věcí, které se o několik století nebo desetiletí později studovaly nebo staly,“ řekl Antonín Švejda z Národního technického muzea v Praze.

To, že nejplodnější období strávil v Praze, nebyla náhoda. Před čtyřmi sty lety byla Praha centrem světové vědy a byla to zásluha panovníka Rudolfa II. Jeho rádci přivedli na císařský dvůr vědeckou elitu. Kepler tak pracoval s dalším špičkovým astronomem Tychonem Brahe. Císařský dvůr žil vědou a kulturou.

V Keplerově muzeu nebudou chybět repliky astronomických přístrojů

Nová expozice bude ve výstavní síni o rozloze kolem 22 metrů čtverečních v takzvaném Keplerově domě poblíž Karlova mostu. Informovat bude o astronomově životě, pobytu a práci v Praze. Budou v ní také repliky přístrojů, které používal. Na Keplerově domě je už nyní pamětní deska, která tohoto vědce připomíná.

V programu vědecké konference budou i výlety účastníků do Benátek nad Jizerou a rakouského Lince. V Linci Kepler rovněž působil, do středočeských Benátek zase jezdil navštěvovat dalšího významného astronoma, Dána Tychona Brahe, z jehož výsledků čerpal data pro své výpočty.

Keplerovo muzeum v Praze
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK