Krále popu zabila smrtelná dávka propofolu

Los Angeles - Po dvou měsících od nenadálého úmrtí Michaela Jacksona byly zveřejněny informace z pitevní zprávy, která by měla odhalit, co přesně bylo příčinou úmrtí slavného zpěváka. Ze zprávy losangeleského koronera vyplývá, že smrt způsobilo smrtelné množství léku propofol v Jacksonově těle. Medikamenty mu podal jeho osobní lékař Conrad Murray, aby mu pomohl překonat ospalost. Policie Jacksonovu smrt vyšetřuje jako zabití, za které ji údajně označil i koroner. Doktor Murray ale z ničeho obviněn nebyl.

Sám zpěvákův lékař jakékoli pochybení odmítá. Přípravky s propofolem, který je součástí celkových inravenózních anestetik při chirurgických výkonech, Jackson prý užíval nepravidelně zhruba deset let. Murray mu lék opakovaně podával od letošního května, kdy začal pro Jacksona pracovat. „Jak jsem pochopil, řekl policii, že dal panu Jacksonovi 25 miligramů propofolu, to je skutečně velmi malé množství. Nikoho by nezabilo, jen by se chvíli cítil ospalý,“ domnívá se specialista na anestetika Gregory Smith.

Jako mnozí jeho kolegové z lékařské veřejnosti ale nesouhlasí s léky, které Murray Jacksonovi předepisoval. „Pro jeho zástupce bude velmi obtížné najít nějakého odborníka, který by souhlasil s tím, co se v tom domě dělo. Je to z lékařského hlediska neomluvitelné,“ tvrdí Smith.

Murray nepopírá, že Jacksonovi propofol v den smrti dal, i když prý po zpěvákově naléhání, obával se totiž, že Jackson začíná být na propofolu závislý. Zkoušel proto i jiné léky - za šest hodin mu podal pět dávek tří různých přípravků. Nakonec si ale Jackson vyžádal přeci jen „mléko“, jak propofolu říkal. Měl za sebou bezesnou noc a byl vyčerpaný z tanečních zkoušek, a přes veškerou únavu nemohl usnout.

Už po Jacksonově úmrtí 25. června se objevily domněnky i z úst jeho příbuzných, že smrt zpěvákovi přivodila velká dávka injekce tišícího léku na bázi morfia nebo povzbuzující přípravky. „Michael mi jednou říkal o látce, která vás přivede na hranici údolí smrti a zase zpátky. Tehdy jsem mu nerozumněl, ale zpětně mi dochází, že mluvil o propofolu,“ uvedl po zveřejnění pitevní zprávy rodinný přítel Jacksonových Deepak Chopra.

Povzbujícími přípravky se Michael snažil překonávat psychické a fyzické vypětí před chystanou koncertní šňůrou. Padesát koncertů mělo podle původních plánů odstartovat 8. července, jejich termíny ale byly přesunuty, spekulovalo se, že důvodem jsou zpěvákovy zdravotní problémy. 25. června byl pak s úplnou zástavou srdce převezen do nemocnice.

Svět se s Jacksonem stále loučí

Na svůj cameback se Michael připravoval ve Staples Center v Los Angeles. V losangeleské aréně se konalo také 7. července veřejné rozloučení, velký rozlučkový koncert se ještě chystá na konec září u vídeňského zámku Schönbrunn. Na pódiu ve tvaru královské koruny by měli podle nepotvrzených informací vystoupit například U2, Madonna, Lionel Richie nebo Whitney Houstonová.


Pohřben měl být Jackson původně 29. srpna, v den svých 51. narozenin. Rodina ale obřad odložila, zřejmě na 3. září. Michael bude pohřben na hollywoodském hřbitově Forest Lawn v Los Angeles ve společnosti třeba Clarka Gablea nebo Jean Harlowové.

  • Conrad Murray autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1068/106733.jpg
  • Uctění památky Michaela Jacksona v Praze autor: Stanislav Peška, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/957/95614.jpg