Největší čínská zásobárna orgánů? Věznice

Peking - Přes 65 procent transplantovaných orgánů v Číně pochází z popravených vězňů. Napsal do dnes list China Daily s odvoláním na vysoce postaveného vládního činitele. Čínský představitel tak přiznal úlohu, jakou hrají v transplantacích v Číně tamní odsouzenci na smrt. Ve snaze čelit „značné závislosti“ země na využití orgánů popravených odsouzenců přišel čínský Červený kříž s návrhem národního systému dárcovství orgánů.

Náměstek ministra zdravotnictví Chuang Ťie-fu řekl, že práva odsouzenců na smrt se plně respektují a vyžaduje se od nich písemný souhlas. Popravení vězni přesto podle něj nejsou tím pravým zdrojem pro transplantace orgánů.

O transplantaci ročně požádá milion Číňanů, jen jedno procento z nich se jí opravdu dočká. Za ledvinu se navíc platí až 600 000 korun, a to bez nákladů na operaci. Průměrný plat v Číně se přitom pohybuje mezi čtyřmi až pěti tisíci korunami.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Černý obchod tak jenom kvete. Lidé si stále stěžují na obří korupci a neférové zacházení. Orgány si totiž mohou dovolit kupovat jen bohatí cizinci. Čína proto v deseti městech zkušebně zavede nový systém, který má najít budoucí dárce mezi miliardou Číňanů.

Čína provádí mnohem více poprav odsouzených než jakákoliv jiná země na světě. Skutečný počet popravených osob ovšem čínská vláda považuje za státní tajemství. Podle údajů organizace Amnesty International je každoročně v Číně vykonáno několik set poprav, někdy jejich počet výrazně přesahuje tisícovku.