Zatočte s opozičnímí předáky! vyzývá Ahmadínežád

Teherán - Íránský prezident Ahmadínežád požaduje potrestání předáků opozice kvůli nepokojům po sporných prezidentských volbách. Před pátečními modlitbami řekl, že trest patří všem hlavním organizátorům – tedy nejen těm, kteří už kvůli demonstracím před soudem stojí. Konkrétní jména sice neuvedl, řada konzervativců ale žádá zatčení poražených prezidentských kandidátů Míra Hossejna Músávího a Mahdího Karrúbího i bývalého prezidenta Mohammada Chátamího. Ahmadínežád vyhrál červnové volby, opozice ale výsledky zpochybnila. Poté začaly v zemi největší nepokoje za posledních 30 let, které si vyžádaly desítky obětí.

Ahmadínežád na shromáždění v Teheránu řekl, že potrestáni by neměli být jen opoziční aktivisté, s nimiž začaly soudní procesy již v uplynulých týdnech. Chce tvrdý postup také proti vůdcům opozice a těm, kdo podle něho povolební protesty podnítili. Podle Ahmadínežáda by s aktivisty, kteří jsou souzeni za svůj podíl na povolebních demonstracích, mělo být nakládáno s „islámským milosrdenstvím“, protože byli do účasti na protestech „vlákáni“. Žádné ochrany a imunity by se naopak nemělo dostat hlavním organizátorům protestních shromáždění, řekl prezident.

Soud zahájil proces s více než stovkou proreformních aktivistů a politiků. Řada ochránců lidských práv i některých íránských politiků poukazuje na to, že souzení byli ve vězení mučeni, znásilňováni a že jim bylo vyhrožováno. Dnes to poprvé připustil i samotný Ahmadínežád, nelidské zacházení s vězněnými ale podle něho nemá na svědomí vláda, nýbrž jde prý o dílo nepřátel Íránu.

Mahmúd Ahmadínežád
Zdroj: ČT24