Krize dolehla i na olympiádu. MOV chce půjčit Vancouveru

Vancouver – Mezinárodní olympijský výbor nabídl organizátorům her v kanadském Vancouveru finanční pomoc. Pokud by skutečně MOV pořadatelům olympiády vypomohl, stalo by se tak poprvé v historii. Představitelé MOV se zatím nerozhodli, jakou částkou přispějí. Organizační výbor ZOH ve Vancouveru má v současné době deficit kolem 37 milionů amerických dolarů z celkového operačního rozpočtu 1,75 miliardy dolarů (zhruba 310 miliard korun).

Když před sedmi lety získal v Praze kanadský Vancouver pořadatelství olympiády, byla tamní ekonomika v rozkvětu. Loni ale tvrdě udeřila finanční krize a organizátoři zimních her musejí šetřit. Zatím ale tvrdí, že se do rozpočtu vejdou a že hry naopak budou pro hostitelská města přínosem.

Vancouver pravidelně obsazuje přední příčky mezi městy nejpříjemnějšími k žití. Když Britové předávali Číně Hongkong, odstěhovali se tisíce tamních lidí právě sem. Město pulsuje, i na něm se ale podepsala finanční krize. Olympiáda sice hodně stojí, může ale pomoct v těžkých časech. „Je to nepředstavitelná šance. Osmdesát procent zakázek dostaly zdejší firmy. Uprostřed všeobecného propadu to udržuje růst. A olympiáda sem přivede celý svět,“ uvedla ministryně provinční vlády pro olympiádu Mary McNeilová.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Krize ale přinesla i problémy. Organizátoři škrtají v rozpočtu, shánějí sponzory. Olympijská vesnice už měla stát. Soukromému investorovi z New Yorku ale došly peníze. Město si muselo chybějící půl miliardu dolarů půjčit. „Nevypadalo to nijak dobře, ale nakonec to pro nás bude výhodnější. Po olympiádě budovy prodáme jako byty. Stojí na lukrativním místě, takže počítáme se ziskem,“ počítá místostarosta Vancouveru Geoff Meggs.

Obchody se suvenýry jsou jedním z mála míst, kde je už cítit předolympijská atmosféra. Jinak žije Vancouver svým životem. Obyvatelé se rozdělili na dvě skupiny. Příznivci se těší na dva týdny, kdy budou hostit svět, odpůrci balí kufry a chystají se uniknout před chaosem.

  • Olympijské suvenýry autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1080/107971.jpg
  • Logo olympijských her ve Vancouveru autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1080/107972.jpg