KLDR nešetří vstřícnými gesty

Soul – Severní Korea po květnové jaderné zkoušce nešetří vstřícnými gesty. KLDR a Jižní Korea ode dneška obnovily pravidelnou dopravu přes přísně střeženou společnou hranici do společné průmyslové zóny v Kesongu. Uvolnění hranic dnes využily stovky dělníků. Severní Korea navíc vyslala delegaci na vysoké úrovni do Číny. Peking se snaží Pchjongjang přesvědčit, aby se opět vrátil k šestistranným rozhovorům o jaderném programu.

Nejstřeženější hranice světa se bude ode dneška otevírat častěji. Hranice mezi KLDR a Jižní Koreou bude otevřena třiadvacetkrát za den pro dopravu mířící do zóny a z ní, zatímco dosud to bylo jen šestkrát denně. Podle Soulu navíc už nadále nebude omezen počet aut a lidí, jež smí hranici překročit. Podle pozorovatelů je to další znamení zlepšování vztahů mezi oběma státy, které jsou od 50. let minulého století ve válečném stavu. 

V Kesongu stojí 110 jihokorejských továren, které zaměstnávají zhruba 40 000 Severokorejců. Projekt této průmyslové enklávy je nejviditelnějším symbolem mezikorejské spolupráce, která se rozvíjela během vlád dvou liberálních jihokorejských prezidentů po historicky prvním korejském summitu v roce 2000. 

Usmiřovací proces a většina společných projektů se zastavily poté, co začátkem loňského roku nastoupil do úřadu konzervativní jihokorejský prezident I Mjong-bak. Komunistická Severní Korea pak od loňského prosince výrazně omezila dopravu přes společnou hranici, což nejvíce postihlo právě zónu v Kesongu. 

Ve vztazích mezi oběma korejskými státy nastalo v posledních týdnech výrazné oteplení. V Soulu se před dvěma týdny po téměř dvou letech konaly rozhovory zástupců obou zemí, které se v pátek dohodly na obnovení schůzek rodin rozdělených válkou z 50. let minulého století. V sobotu Pchjongjang propustil jihokorejskou rybářskou loď s posádkou, kterou měsíc zadržoval kvůli nezákonnému vplutí do severokorejských vod. 

KLDR prohlubuje tradiční partnerství s Čínou

Další vstřícné gesto míří ze Severní Koreje do Číny, kam Pchjongjang vyslal delegaci na vysoké úrovni. Podle severokorejského ministerstva zahraničí delegace, vedená náměstkem šéfa diplomacie, přijíždí do Číny na počest 60. výročí navázání diplomatických vztahů mezi oběma zeměmi.   

KLDR v poslední době učinila řadu smířlivých gest. Po návštěvě někdejšího amerického prezidenta Billa Clintona 4. srpna KLDR propustila dvě americké novinářky Eunu Leeovou a Lauru Lingovou vězněné za údajný ilegální vstup do země. Propuštěn byl i čtyři měsíce zadržovaný jihokorejský dělník, kterého KLDR vinila z pomlouvání komunistického režimu.

Kamiony na korejské hranici
Zdroj: ČTK/AP/Ahn Young-joon