Ruský novinář píšící o zmizení Arctic Sea utekl do Turecka

Moskva - Šéfredaktor internetového věstníku Maritime Bulletin-Sovfracht Michail Vojtěnko, který v srpnu upozornil na zmizení a únos lodi Arctic Sea, odešel ze svého zaměstnání. Vojtěnko ve čtvrtek uvedl, že se mu lidé zodpovědní za zmizení Arctic Sea chtějí pomstít. Jeho zaměstnavatel ale toto prohlášení odmítl a ujistil, že novinář byl do Turecka vyslán. Novinář však ještě předtím upozornil, že společnost podobné prohlášení vydá.

Michail Vojtěnko 8. srpna ve specializovaném internetovém věstníku Maritime Bulletin-Sovfracht zveřejnil o podivném zmizení plavidla článek, ve kterém uvedl, že loď mohla převážet tajný náklad, možná zbraně. Také podpořil spekulace, že loď mohli unést Izraelci, aby zabránili dodávce raketového či jaderného zařízení do Íránu nebo Sýrie.

Arctic Sea plující pod maltskou vlajkou opustila Finsko 21. července s 15člennou ruskou posádkou a s deklarovaným nákladem dřeva. Do svého cíle v Alžírsku ale nedorazila, protože byla za dosud nevyjasněných okolností unesena zřejmě ve švédských vodách. Signál plavidla se pak ztratil při plavbě Lamanšským průlivem. Po víc než třech týdnech loď osvobodila ruská vojenská plavidla u Kapverdských ostrovů. Osm údajných únosců bylo zadrženo, patnáctičlenné ruské posádce se nic nestalo.