Prezidentování po kazašsku: Školy ano, ulice ne

Astana – Školy a vědecké instituce ano, města a ulice ne. Tak dnes rozhodl kazašský prezident Nursultan Nazarbajev ve věci, co všechno by po něm bylo možné v Kazachstánu pojmenovat. Dvacet let, co se pevně drží u moci, zatím odmítal své jméno propůjčit názvům institucí, teď ale změnil názor. Devětašedesátiletou hlavu této středoasijské republiky obviňují kritici z uzurpování moci a umlčování disidentů, což ale Nazarbajev odmítá.

„Dobrá, povolím to, ať existuje Nazarbajevova mezinárodní univerzita, Nazarbajevova škola, Nazarbajevovo vědecké centrum a Nazarbajevova vědecká nadace,“ prohlásil na jednání se státní vědeckou radou.

V bývalých sovětských středoasijských republikách je pojmenovávání měst či institucí po tamních vůdcích populární. V sousedním Turkmenistánu po sobě a své rodině pojmenoval někdejší autokrat Saparmurat Nijazov města, průmyslové objekty, či dokonce jednotlivé kalendářní měsíce. Výstřední Nijazov se do své smrti v roce 2006 nechával oslovovat jako Turkmenbaši (otec všech Turkmenů).