V papuánské džungli byla objevena dosud neznámá obří krysa

Port Moresby – Hluboko v džungli v Papui-Nové Guinei objevili vědci nový druh obřího hlodavce. Jedná se o dosud neznámý druh krysy, měří skoro 82 centimetrů. Zajímavostí je, že zvíře nemělo žádný strach z lidí a nechalo se dokonce pohladit.

Krysa nebyla dosud nikdy popsána, objevila ji expedice BBC, která natáčela pořad Ztracená země vulkánu. Během této výpravy se týmu vědců podařilo objevit několik dosud neznámých živočišných druhů. Předpokládá se, že tyto zvířata nežijí jinde než právě uvnitř kráteru Mount Bosavi.

„Je to jedna z největších krys na světě. Je to opravdová krysa, podobnou můžete najít ve městských kanálech,“ popisuje zvíře doktor ze Smithsonianova institutu Národního muzea historie přírodních věd ve Washingtonu Kristofer Helgen, který se zabývá studiem savců.

Rozhovor s Evženem Kůsem ve Studiu 6 (zdroj: ČT24)

Obří krysa byla nejdříve zachycena infračervenou kamerou, kterou BBC umístila do džungle na úpatí vulkánu. Členové expedice byli velmi překvapeni, jak velké zvíře kamera zaznamenala. Ihned se rozhodli, že musí zvíře vidět na vlastní oči.

Vědci zvíře nakonec našli, krysa měřila od nosu po ocas 82 centimetrů a vážila 1,5 kilogramů. Zatím nepojmenovaný druh dostal provizorní označení bosavijská huňatá krysa pro svůj hustý kožíšek, který jí umožňuje přežívat v chladném a vlhkém prostředí.