Svět si připomíná výročí teroristického útoku na Dvojčata

New York - Svět si dnes připomíná osm let od teroristických útoků na Světové obchodní středisko v New Yorku a budovu Pentagonu ve Washingtonu. Útočníci tehdy unesli hned čtyři letadla. Dvě z nich zničila věže Světového obchodního střediska, jedno si za cíl vybralo sídlo ministerstva obrany. Kam mířilo čtvrté, o tom se dodnes spekuluje.

Už osm let je na místě takzvaných dvojčat 21 metrů hluboká jáma známá jako Ground Zero. Do dvou let by tu měl ale vyrůst památník tisícům obětí, které ve věžích Světového obchodního střediska 11. září 2001 zahynuly. Novou dominantou New Yorku se má stát 541 metrů vysoká Věž svobody. „Zatím to vypadá, že by se nám mohlo podařit otevřít památník v roce 2011 - tedy na desáté výročí útoků,“ řekl ředitel muzea a památníku Joe Daniels.

Muzeum věnované 11. září má být otevřeno o rok později. Už teď ale jeho tvůrci vyzývají veřejnost, aby přispěla svými zážitky a svědectvími. „Chceme, aby lidé při otevření muzea měli pocit, že právě oni hráli důležitou roli v jeho tvorbě,“ dodal Daniels.

Na místě Dvojčat má vzniknout památník obětem (zdroj: ČT24)

Na následky teroristických útoků zahynulo téměř tři tisíce lidí. Už den po útoku se objevily informace, že za útokem stojí Usáma bin Ládin a organizace al-Káida.

Ground Zero
Zdroj: ČT24