Dalajlama Havlovi řekl, že ho svět i Tibet potřebuje

Praha – Tibetský exilový vůdce dalajlama se dnes v Divadle Na Zábradlí soukromě sešel s Václavem Havlem. V roce 20. výročí pádu komunismu v Evropě dalajlama českému exprezidentovi řekl, že ho svět i Tibet stále potřebuje. Havel je symbolem české sametové revoluce v roce 1989 i konce železné opony na starém kontinentě a je uznávaným bojovníkem za lidská práva.

„Vždy jsem tě obdivoval. Opatruj si své zdraví, protože svět tě potřebuje. A my v Tibetu tě potřebujeme také,“ řekl dalajlama Havlovi. Exprezident ho vzal do Divadla Na Zábradlí, kde mu chvíli popisoval své začátky na pražské divadelní scéně.

Podle Havla se v rozhovoru zabývali i situací v Tibetu, autonomní oblasti Číny. „Chvíli jsme debatovali o vlekoucích se jednáních týkajících se určitých oblastí Tibetu. Zpřístupňoval mi svůj postoj… Nejvíce znepokojující je to násilné asimilování,“ řekl Havel.

Havel s dalajlamou hovořil 40 minut, předtím diskutovali na konferenci o lidských právech v Asii, kterou pořádá Nadace Forum 2000. Známý buddhistický mnich a nositel Nobelovy ceny za mír považuje Havla za svého přítele. V české metropoli se vidí již podeváté.

Dalajlama českého exprezidenta obdaroval tradiční bílou šálou, dal mu také kovovou misku na čaj, do níž vložil jablko. Havel ale z misky prý může pít nejen čaj, ale i pivo.

Bývalý prezident Václav Havel se 11. září v pražském Divadle Na zábradlí soukromě sešel s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou.
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK