Z Libanonu zasáhly Izrael nejméně dvě rakety

Jeruzalém - Severní Izrael dnes zasáhly nejméně dvě rakety typu Kaťuša odpálené z Libanonu. Podle libanonských bezpečnostních sil není jasné, kdo rakety odpálil, izraelská televize ale uvedla, že se k útoku přihlásila palestinská frakce usídlená v Libanonu. Izrael informoval ještě o třetí raketě, která poškodila sloup elektrického vedení. Na izraelské straně nebyl při útoku nikdo zraněn, židovský stát na něj ale odpověděl salvou patnácti střel. Informace o případných obětech na libanonské straně zatím nejsou k dispozici.

Ostřelování Izraele odsoudil generální tajemník OSN Pan Ki-mun i ministerstvo zahraničí USA. Pan Ki-mun vyzval Izrael i Libanon ke zdrženlivosti a dodal, že mírové síly OSN v jižním Libanonu incident prošetří.

Letos jde o čtvrtý raketový útok z Libanonu na severní Izrael, ale první od února. Izrael v létě 2006 svedl na jihu Libanonu měsíc trvající válku s povstalci z hnutí Hizballáh. Tehdy se především sever židovského státu dostal pod intenzivní raketovou palbu Hizballáhu.