Izrael se možnosti útoku na Írán zdaleka nevzdává

Jeruzalém – Izrael se nevzdává možnosti vojenského úderu proti Íránu kvůli jeho jadernému programu. Izraelské ministerstvo zahraničí tak reagovalo na nedělní prohlášení ruského prezidenta Dmitrije Medveděva, podle něhož Izrael preventivní úder proti Íráncům neplánuje. Medveděv se přitom odvolával na izraelského prezidenta Šimona Perese, který byl v Rusku v srpnu a s Medveděvem hovořil. V září se pak ruský prezident v Moskvě sešel s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Zda i on útok vyloučil, ale z Medveděvových slov nebylo jasné.

„Ve vší úctě nevím nic o tom, že by měl ruský prezident právo mluvit za Izrael. Určitě jsme ani jednu z možností nevyloučili,“ řekl dnes náměstek izraelského ministra zahraničí Danny Ajalon na dotaz, zda se dají Peresova slova vyložit jako záruka neútočení na Írán. Náčelník generálního štábu armády Gabi Aškenazi v rozhlase uvedl, že Izrael má právo se bránit a na stole jsou všechny možnosti.

V izraelských i světových sdělovacích prostředcích se dnes objevily také výroky ministra obrany Ehuda Baraka o hrozbách Izraeli. Hlavním důvodem k obavám podle jeho slov zůstává Írán a Izrael si přeje, aby diplomatické řešení bylo jasně definováno časem i sankcemi, které Íránu hrozí v případě, že se nedohodne.

Ahmadínežád je hrdý na popírání holokaustu

Írán je podezírán z tajné výroby jaderné zbraně a Izrael se netají tím, že je v případě selhání diplomacie připraven zabránit Íráncům ve výrobě takové zbraně silou. Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád dnes navíc vyjádřil hrdost na to, že vyvolal na Západě pobouření svými pátečními výroky o holokaustu jako lži sloužící jako záminka k vytvoření židovského státu. „Jsme hrdí na to, že se nám podařilo rozzlobit profesionální vrahy,“ prohlásil Ahmadínežád. Termínem „profesionální vrah“ měl na mysli Izrael a některé západní státy.

V úterý prezident odjíždí do New Yorku k jednání Valného shromáždění OSN. Podle sdělení jeho úřadu chce předat „poselství o míru a bratrství a o boji proti nespravedlnosti“.