Zelaya je zpátky doma v Hondurasu

Tegucigalpa - Svržený honduraský prezident Manuel Zelaya se vrátil do vlasti. Brazilské ministerstvo zahraničí potvrdilo, že je na brazilském velvyslanectví v Tegucigalpě. Zelaya nejdříve tvrdil médiím, že se nachází v budově OSN, což ale OSN popřelo, stejně jako honduraská vláda. Ta hrozí, že pokud se Zelaya do země vrátí, bude zatčen a souzen.

Zelaya se do vlasti poněkud překvapivě vrátil bezmála tři měsíce po svém svržení. "Příjemně nás překvapilo, že 'Mel' (Zelayova přezdívka) je už v Tegucigalpě, a požadujeme, aby pučisté respektovali jeho život a důstojnost,„ řekl na kanálu Telesur venezuelský prezident Hugo Chávez, jeden z hlavních Zelayových spojenců. Podle Cháveze putoval Zelaya “celé dva dny pozemní cestou, přes hory a řeky, riskoval svůj život, nakonec ale uspěl a dosáhl hlavního města Hondurasu".

Nový nejvyšší představitel Hondurasu, předseda Senátu Roberto Micheletti, ale informace o Zelayově přítomnosti v Tegucigalpě popírá a označuje je za „mediální terorismus“.

Zelaya byl svržen 28. června pučem armády a pravicových sil. Důvodem tohoto kroku, kterému dal zelenou nejvyšší soud, byl prezidentův pokus uspořádat referendum o změně ústavy s cílem zajistit si druhý mandát. Honduraská ústava opakování mandátu neumožňuje. Zelaya je politickým spojencem kontroverzního venezuelského prezidenta Cháveze, který si už stejnou cestu zajistil možnost časově neomezeného vládnutí.

Vydáno pod