Cameron Klausovi slíbil britské referendum o Lisabonu

Londýn - Šéf britských konzervativců David Cameron poslal dopis českému prezidentovi Václavu Klausovi, v němž ho ujišťuje, že když pozdrží podpis Lisabonské smlouvy, konzervativci vypíší po svém očekávaném volebním vítězství o smlouvě referendum. S odvoláním na zdroje v Konzervativní straně to dnes na svých webových stránkách uvedl list Daily Mail. V exkluzivním rozhovoru pro Českou televizi dnes přijetí dopisu potvrdil v New Yorku i sám prezident Klaus.

Klaus podle svých slov obdržel dopis jako zcela osobní, třístránkový, rukou psaný list, který potvrzuje postoj britských konzervativců. Prezident zároveň prohlásil, že si nemyslí, že by dopis ovlivnil jeho postup ve věci ratifikace Lisabonu.

Podle Daily Mail to je poslední pokus, jak pohřbít kontroverzní smlouvu reformující instituce Evropské unie. Pokud Irové podle očekávání smlouvu na začátku října schválí v druhém referendu, jsou Češi poslední reálnou překážkou pro její ratifikaci, dodal list.

Referendum v Británii by takřka s určitostí nyní smlouvu odmítlo. Cameron podle konzervativních zdrojů sdělil Klausovi, že když smlouva nebude ratifikována, uspořádá o ní rychle referendum. Stejně tak prý českého prezidenta ujistil, že mu pomůže s kampaní proti smlouvě. „Cameron řekl Klausovi, že když vydrží několik měsíců, bude tam s ním“ a pomůže mu, řekl listu tento zdroj.

Další zdroj blízký Cameronovi potvrdil, že dopis byl odeslán v srpnu, ale že Klause výslovně nevyzývá, aby smlouvu zdržoval, uvedl Daily Mail.

Britští konzervativci jsou proti Lisabonské smlouvě, kterou labouristická vláda nechala ratifikovat v parlamentu. Jejich oficiální pozice je, že v případě volebního vítězství vyhlásí referendum, pokud ještě nebude ratifikovaná ve všech státech EU.

Konzervativci jsou horkými favority britských voleb, které budou nejpozději začátkem června 2010.

Köhler chce Lisabon ratifikovat v pátek

Německý prezident Horst Köhler dnes podepsal doprovodné zákony potřebné pro přijetí Lisabonské smlouvy, ratifikační listinu by měl podepsat v pátek, což je už jen formální záležitostí.

Průvodní zákony, které si v Německu vymínil ústavní soud, už tento měsíc schválily obě parlamentní komory. Zákony mají posílit pravomoci národního parlamentu v evropských záležitostech.

Lisabonská smlouva
Zdroj: ČT24