Albínovy nohy prodali šamanovi, dostanou provaz

Dáresalám - K smrti oběšením odsoudil soud v Tanzanii tři muže za vraždu dítěte s geneticky daným světlým zbarvením kůže. Tato východoafrická země je nechvalně proslulá rituálními vraždami albínů. V posledních měsících byly zadrženy desítky lidí, pro tradičně pomalu pracující justici jde o první rozsudek.

Údy a další části těl albínů jsou v Tanzanii prodávány šamanům, kteří z nich vyrábějí lektvary slibující bohatství. Podobně tomu bylo i v případě tří mužů, kteří v regionu Bukombe na severu země zabili 14letého chlapce a oddělili mu nohy od těla.

Chudá Tanzanie, kde žije asi 17 000 albínů, v uplynulých letech zaznamenala nárůst počtu rituálních vražd. Podle odhadů od března do července přišlo o život 25 albínů. Na soud čeká 50 podobných případů a v soudní vazbě jsou desítky lidí včetně šamanů a prostředníků.

Genetickou chorobou, která způsobuje albinismus, je postižen jeden člověk z 20 000, v Tanzanii je však výskyt mnohem vyšší. Šamani zde vyrábějí lektvary také z těl albínů ze sousedního Burundi, kde soud v červenci poslal do vězení devět lidí, z toho jednoho na doživotí.