Kaddáfí slíbil, že se zasadí o propuštění Švýcarů z Libye

Bern/Tripolis/New York – Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí slíbil švýcarskému prezidentovi, že se osobně zasadí o propuštění dvou švýcarských obchodníků, kteří jsou zadržováni v Libyi. Podle agentury DPA to dnes oznámilo švýcarské ministerstvo financí, které hlava švýcarského státu také vede. Švýcarský prezident Hans Rudolf Merz se s Kaddáfím setkal v New Yorku na zasedání Valného shromáždění OSN. Švýcarští obchodníci nemohou z Libye odcestovat již od loňského července.

Celá kauza začala zatčením Kaddáfího syna Hannibala ve švýcarské Ženevě. Byl spolu se svou ženou Alin podezřelý z týrání svých sloužících. Policie je propustila na kauci 500 000 švýcarských franků (asi 8,4 milionu korun). Nedlouho poté byl zadržen šéf tripoliské pobočky švýcarsko-švédské strojírenské společnosti ABB Max Göldi a obchodník stavební firmy Rachid H.

Libyjské úřady je viní z toho, že porušili vízové předpisy. Nemohou odcestovat ze země a mohli by skončit před soudem. Švýcarský prezident ještě loni v srpnu vycestoval do Libye a snažil se vyjednat propuštění obou mužů. Dostalo se mu příslibu, že budou propuštěni do konce srpna. K tomu ale nedošlo.

Merz s Kaddáfím jednal na zasedání OSN

Podle libyjské agentury Jana švýcarský prezident ve středu večer Kaddáfího na zasedání OSN vyhledal a za oba Švýcary se přimlouval. Žádal jejich okamžitý návrat do vlasti. Merz prý Kaddáfího ujistil o tom, že si Švýcarsko „přeje rozvoj vzájemných vztahů na základě oboustranného respektu“.

Vztahy obou zemí loňské zadržení Kaddáfího syna vážně poškodilo. Libye omezila řadu letů do Švýcarska i vydávání víz Švýcarům. V říjnu oznámila pozastavení dodávek ropy alpské republice. Kaddáfí dokonce OSN navrhl rozpuštění Švýcarska. Podle švýcarského ministerstva financí alpská republika a Libye uzavřely dohodu o normalizování vzájemných vztahů.

Vydáno pod