V Hondurasu druhá oběť nepokojů, situace se ale uklidňuje

Tegucigalpa – V Hondurasu nadále trvají nepokoje, dochází k tvrdým srážkám mezi policií a příznivci svrženého prezidenta Manuela Zelayi. Právě jeho návrat do vlasti inicioval vlnu nepokojů, během kterých do této doby zemřeli již dva lidé. Celkově se však situace v zemi zatím spíše uklidňuje místo prudkého vyhrocování, kterého se původně někteří zahraniční pozorovatelé obávali.

Pokud by nebylo kordonem bezpečnostních sil obklíčeno brazilské velvyslanectví v Tegucigalpě a v něm svržený prezident Zelaya, dalo by se říci, že se život vrací k normálu. Hranice byly otevřeny, letiště fungují, děti se vrátily do škol, centrum města je opět plné taxíků, autobusů a prodavačů. Vláda zrušila dosavadní tři dny platící zákaz vycházení, pouze příležitostně přerušovaný pro možnost nákupů, a nahradila jej oznámením, že „zákaz vycházení může být operativně obnoven kdykoli podle situace“.

Zklidnění napomáhá zřejmě i skutečnost, že dočasná honduraská vláda projevuje ochotu s izolovaným Zelayou jednat o vyřešení situace. Klíčem je zřejmě otázka prezidentských voleb v listopadu. Šéf nového režimu Roberto Micheletti dnes nabídl Zelayovi, ať do nich postaví vlastního kandidáta a pokud ten volby vyhraje, povstalci budou jeho vítězství respektovat. Pokud Zelaya neakceptuje listopadové volby, není s ním prý jednání možné.

Vláda Zelayovi vypíná elektřinu a vodu

Také Zelaya potvrdil ochotu k dialogu, současně však prohlásil, že „s teroristy, kteří si vzali celou zemi jako rukojmí, není dialog možný“. Ještě ve středu přitom požadoval „přímé jednání s Michelettim“, upozorňuje agentura DPA.

Podle agentury AP má Zelaya a desítka jeho přívrženců žijících na brazilském velvyslanectví v Tegucigalpě jen drsné životní podmínky. Svržený prezident prý spí na nafukovací matraci, přívrženci i na zemi, nemají možnost se mýt, oholit nebo si vyměnit oblečení. Vláda totiž vypíná celému bloku dodávku vody a elektřiny a zapíná je jen nepravidelně. Budovu ambasády, obklíčenou od pondělní noci armádou a policií, zásobuje občas dodávka zastupitelství OSN.

Honduraská policie
Zdroj: ČT24
Vydáno pod