Do vesmíru letí klaun

Bajkonur - K mezinárodní vesmírné stanici odstartovala z ruského kosmodromu v Kazachstánu další raketa. Na oběžnou dráhu míří trojice kosmonautů, mezi nimi jsou dva profesionálové (Rus a Američan) a jeden vesmírný turista. Pochází z Kanady, je v pořadí už sedmý a je to slavný zakladatel nového typu cirkusu - takzvaného Slunečního. Říká, že o vesmíru začal přemýšlet už v roce 1967. Tehdy jako osmiletý doma v Kanadě navštívil Guy Laliberté sovětskou výstavu o dobývání kosmu.

„Vzbudila ve mně ani ne tak sen letět, jako přesvědčení, že pohádky je skutečně možné prožít. A právě jednu takovou zažívám,“ prozradil Laliberté.

Padesátiletý Kanaďan už má jednu hvězdnou kariéru za sebou. Začínal totiž jako pouliční klaun. Dnes mu není zatěžko zaplatit si 35 milionů dolarů za 13 dní v kosmu. Mezitím povznesl na skutečné umění pokleslý cirkus. Před 25 lety založil v Montrealu Cirque de Soleil, se kterým od té doby bere dech divákům po celé zeměkouli.

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)

Dále se drží svého kopyta a na vesmírnou stanici veze klaunské nosy, pro sebe i pro ostatní. „Já si vezu nosy dva – červený a žlutý. Když budu mít žlutý, znamená to, že je mi zle a jsem rozmrzelý,“ řekl Laliberté.

Výcvik byl fyzicky náročný. Přesto Laliberté doufá, že bude natolik fit, aby mohl 9. října z oběžné dráhy s ostatními astronauty odvysílat představení – báseň o nedostatku pitné vody na Zemi. Cirkus z vesmíru s vážným posláním budou přenášet internetové stránky Kanaďanovy nadace One Drop Foundation.