Smrt z čistého nebe: V Afghánistánu zabíjely letáky

Londýn - Britské ministerstvo obrany nařídilo vyšetřit okolnosti tragického incidentu, při němž přišla o život afghánská dívka z provincie Hílmand. Neštěstí se stalo koncem června při distribuci předvolebních letáků. Jedna z krabic, které mezinárodní jednotky v Afghánistánu běžně shazují z letadel, se plně neotevřela a při dopadu dívku zasáhla. Letáky mají Afgháncům v odlehlých částech země dopravit informace a varování, v tomto případě se týkaly srpnových prezidentských voleb.

„Bohužel se jedna z krabic neotevřela a při dopadu vážně poranila afghánské dítě,“ uvedl dnes v prohlášení mluvčí britského vojenského letectva. Osudná krabice s letáky byla vyhozena právě z britského vojenského letadla. „Dítě bylo ošetřováno ve zdravotnickém zařízení v Kandaháru, kde navzdory velkému úsilí personálu zraněním podlehlo,“ doplnil mluvčí.

Podle britského ministerstva obrany jde pravděpodobně o vůbec první případ úmrtí civilisty po zásahu letáky shazovanými ze vzduchu. Stoupající počet civilních obětí operací proti islámským radikálům přitom pozici koaličních sil v Afghánistánu značně ztěžuje. Americký velitel Stanley McChrystal nedávno upozornil, že pro vítězství nad Talibanem je klíčové uchránit obyčejné obyvatele před spojeneckými nálety.