Sumatra se opět otřásla, počet obětí se může vyšplhat na tisíce

Jakarta - Silný déšť ztěžuje práci záchranářům po zemětřesení na indonéském ostrově Sumatra. Ten zasáhly dnes ráno další otřesy, a to o síle až 6,8 Richterovy škály. Už po včerejším zemětřesení registrují úřady nejméně 1100 mrtvých a obávají se dalších tisíců obětí. Nejméně 2 400 lidí utrpělo zranění, stovky dalších se pohřešují a desítky jich jsou pořád pod sutinami.

„Dostali jsme zprávy, že spadlo přes 500 domů a že zahynulo 100 až 200 lidí. Mnozí z těch, kteří opustili své domovy, zůstávají pod širým nebem,“ popsal situaci Prijadi Kardono z indonéského Úřadu pro živelní pohromy.

Včerejší zemětřesení mělo sílu 7,6 stupňů Richterovy škály. Desítky lidí zahynuly ve městě Padang, kde žije 900 000 obyvatel. Tisíce dalších zasypaly trosky, domy a mosty jsou zbořené. Hasiči bojují s požáry. Telefonní spojení je přerušené.

Do hlavní nemocnice ve městě Pedang, kterou otřesy rovněž částečně poškodily, proudí nepřetržitý zástup zraněných. Začínají docházet léky. Málo je i sester a lékařů. „Potřebujeme pomoc co nejdříve. Potřebujeme jídlo a léky,“ citovala agentura Reuters jednoho z obyvatel Padangu. „Potřeba jsou pokrývky, potravinová pomoc, pitná voda a další věci,“ doplnil Martin Váně z Charity ČR.

Po půl čtvrté SELČ bylo dnes ze Sumatry severozápadně od města Bengkulu ohlášeno navíc nové zemětřesení o síle 6,8 Richterovy škály.

Česká nadace Člověk v tísni vyhlásila veřejnou sbírku na pomoc obětem zemětřesení. Lidé mohou přispívat na konto sbírky SOS Sumatra 4810 4810/0300 nebo prostřednictvím dárcovské SMS ve formě "DMS Sumatra" na číslo 87777. Její cena je 30 korun, na pomoc obětem zemětřesení bude připsáno 27 korun.

V oblasti postižené tsunami je 13 Čechů

Zěmětřesení nepostihlo včera jen Sumatru. Víc než 150 lidí pohřbily vlny tsunami, které v úterý zasáhly tichomořské ostrovy Samoa, Americká Samoa a Tonga. I tady přišly tisíce rodin o střechu nad hlavou. V oblasti bylo i několik Čechů. Jak říká generální konzul v Sydney Vít Kolář, úřady evidují celkem třináct Čechů, kteří se nacházejí v oblasti postižené tsunami.

„Nemáme informace, že by Češi přišli o život nebo že by byli zraněni,“ doplnil Kolář. Jedna Češka se ovšem musela obrátit na úřad, protože ji vlna připravila o všechny osobní věci. Byl jí proto vystaven náhradní cestovní doklad.

Zatím se ale stále nedaří navázat kontakt se šesti lidmi. Kolář to přičítá spíš tomu, že třeba nefungují mobily, případně tomu, že už odjeli, anebo v té oblasti vůbec nebyli.