Evropský tisk: Irské ANO je druhá šance pro Lisabon

Berlín/Štrasburk/Vídeň – Evropský tisk vidí v rozhodnutí Irů v pátečním referendu druhou šanci pro Lisabonskou smlouvu, podle médií však bude muset Evropská unie tuto šanci využít, protože ani irské ANO neznamená konec problémů. Komentáře narážejí na fakt, že dokument ještě nepodepsali český a polský prezident, noviny proto vyzývají, aby si s ratifikací pospíšili.

Rakouský deník Der Standard připomíná, že stejně jako v minulosti dostává Evropská unie s irským „ano“ druhou šanci: politickou, společenskou, hospodářskou. Umožní krok vpřed v oblasti společné zahraniční politiky, zahraničního obchodu i v azylové a migrační politice a problematice uprchlíků, což bude klíčová otázka budoucnosti. „Lisabon přinese Evropě pokrok, ne však revoluci,“ míní Der Standard. 

Die Welt zase poznamenává, že cestu k Lisabonu poznamenaly manipulace. To mohou evropští občané odpustit jen tehdy, pokud uvidí výsledky: Evropskou unii, která je silnější na mezinárodní scéně a na kterou mohou být hrdí. 

Reportáž Filipa Kandy (zdroj: ČT24)

Teď, když Irové dali Lisabonské smlouvě zelenou, se nemohou prezidenti Česka a Polska, kde parlamenty Lisabonskou smlouvu schválili již dávno, zdráhat ji podepsat, píše také komentátor německého deníku Die Welt. 

Připouští, že Klaus může s podpisem čekat až na volby v Británii, protože vůdce konzervativců David Cameron slíbil, že v případě vítězství své strany, které je téměř jisté, vyhlásí k Lisabonu referendum. Nicméně Cameron by prý byl radši, kdyby tento slib dodržet nemusel. „Pokud chce s (německou kancléřkou) Angelou Merkelovou a (francouzským prezidentem) Nicolasem Sarkozym mít v Evropě určující slovo, bylo by lepší, aby je nepopudil tím, že Lisabonskou smlouvu, kterou Merkelová se Sarkozym zosnovali, pošle ke dnu,“ vysvětluje Die Welt. 

Financial Times zase napsaly, že Klaus je v České republice ve stále se prohlubující izolaci. Výzkumy veřejného mínění prý ukazují, že většina Čechů je pro ratifikaci smlouvy.Francouzský tisk – Neříkejte hop… 

Po irském „ano“ ještě čas na vyhlašování vítězství nepřišel, píší francouzské regionální noviny Dernieres Nouvelles d'Alsace. Evropskou unii čeká náročný běh přes překážky. Nejde jen o kafkovské obstrukce českého prezidenta Václava Klause. Praha, píše list, se nakonec obměkčit nechá, ale EU bude muset vyřešit otázky, které s sebou Lisabonská smlouva přináší. Jde zejména o post stálého předsedy Evropské rady, kdo se jím má stát a jaké má mít pravomoci. „Konflikty zájmů jsou předem jasné,“ píše Dernieres Nouvelles d'Alsace.

Komentář listu El País ze Španělska, příští předsednické země, zase navrhuje razantní řešení. Evropská unie by podle textu alespoň u nových zemí mohla vzpurné členy Evropské rovnou vylučovat.

  • Der Standard o irském referendu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1153/115282.jpg
  • Die Welt o irském referendu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1153/115281.jpg
  • Francouzský tisk o irském referendu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1153/115283.jpg